Co sprawia, że nasiona Moringi są tak zdrowe?
Nasiona z drzewa Moringa są corocznie zbierane w subtropikach Azji i Afryki. Są bardzo cenione ze względu na korzyści odżywcze, podobnie jak sama roślina.
Nasiona moringi są bogate w witaminy i minerały, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. To bogaty koncentrat dobroci, który zapewnia nasionom właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i obniżające cholesterol i cukier we krwi. Wśród tych ogólnych korzyści wysoka obecność witamin oferuje niewiarygodnie większe dawki niż nasze typowe źródła. Nasiona zawierają więcej witaminy C niż pomarańcze, więcej witaminy A niż marchewki, więcej wapnia niż mleko, więcej potasu niż banany, i więcej białka niż jogurt. Spożywanie nasion i liści moringi wzmacnia układ odpornościowy, powoduje utratę masy ciała, obniża ciśnienie krwi, cholesterol i cukier, zapewnia zdrowe włosy i skórę oraz kości i zęby, działa przeciwzapalnie oraz dodaje energii. Nasiona Moringi obniżają ciśnienie krwi. Wysokie ciśnienie krwi staje się coraz większym problemem, gdy świat zachodni zmaga się z nowymi poziomami otyłości. Wysokie ciśnienie może powodować poważne problemy sercowo-naczyniowe, takie jak zawały serca i udary mózgu.
Aby naturalnie obniżyć ciśnienie krwi, zaleca się regularne uczestnictwo w ćwiczeniach i zdrowy tryb życia. Jednak dla niektórych osób, które są już w niebezpiecznym stadium, ćwiczenia mogą być wykluczone, więc leki będą jedyną alternatywą. Wstępne badania pokazują, że moringa i jej nasiona mogą obniżać ciśnienie krwi, jednak nadal prowadzone są dalsze badania w celu pełnego potwierdzenia tych teorii. Obecne wyniki dowodzą, że nasiona i liście moringa redukują utlenione lipidy i chronią tkanki serca przed uszkodzeniami konstrukcyjnymi. Każda część rośliny ma swoje zalety. Niezależnie od tego, czy używasz liści, kwiatów, korzeni czy nasion, każdy z nich pomoże ciału na wiele różnych sposobów. Bogaty koncentrat cynku w nasionach pomaga regulować wydzielanie insuliny. Przy zerowej obecności cholesterolu w nasionach moringa jest znana z tego, że odwraca działanie wysokiego poziomu cholesterolu. Wysoki poziom cholesterolu we krwi jest związany z rozwojem chorób serca. W starożytnych tajskich lekach moringa jest sklasyfikowana jako kardiotoniczna, która kontroluje i poprawia sposób kurczenia się serca.