Komory fermentacyjne do obróbki ciasta
Każda piekarnia musi posiadać profesjonalne wyposażenie, trzeba pamiętać iż piekarnia musi dostarczać do sklepów rano świeże wypieki, dlatego musi posiadać bardzo wygodny sprzęt, aby w krótkim czasie upiec wystarczającą ilość pieczywa.
Dlatego też komory fermentacyjne posiadają wiele szuflad, gdzie można przygotować wiele bułek, chleba czy też wyrobów cukierniczych. Zapewnienie stałej jakości wypieków jest jednym z głównych problemów każdego piekarza. Niezależnie od tego, czy jest to piekarnia czy pizzeria, komora fermentacyjna jest koniecznym urządzeniem. Najpierw wszystkie składniki miesza się w mikserze do ciasta, a następnie równomiernie zagniata w zagniatarce do ciasta. Następnie ciasto trafia do komory fermentacyjnej, gdzie powinno zostać rozłożone równomiernie.
Komory fermentacyjne zapewniają stałą temperaturę i stały wysoki poziom wilgotności, a tym samym odtwarzalny klimat, w którym ciasto można optymalnie prowadzić wypieki.
Maszyny tego typu są niezbędne, zwłaszcza jeśli ciasto musi być kilkakrotnie mieszane. Istnieje duży wybór różnych komór fermentacyjnych z miejscem na maksymalnie 18 tac. Większość komór ma zintegrowany termostat, który można dostosowywać do optymalnej temperatury fermentacji. Wykonanie z wysokiej jakości stali nierdzewnej zapewnia nie tylko wyrafinowany wygląd, ale także ułatwia czyszczenie. Ponadto materiał ze stali nierdzewnej znany jest z długiej żywotności i solidności. Tego rodzaju komory są łatwe w czyszczeniu, mogą także posiadać stopki, dzięki którym nie tylko możemy wypoziomować komorę ale także regulować wysokość. Będzie to szczególnie ważne jeżeli wsad do komory wjeżdża na specjalnym wózku. Ciekawe modele komór można znaleźć na stronie https://crispan.pl/komory-fermentacyjne/. Znajdziemy tam profesjonalny sprzęt wysokiej jakości, obecnie piece i komory fermentacyjne posiadają nowoczesne systemy sterowania. Można konfigurować temperaturę i wilgotność na wiele różnych sposób, można także programować różne temperatury w różnych fazach przygotowywania pieczywa.